Гергьовден в Мездра – между събора и героизма

на

На 6 май посетих Мездра – едно от множеството селища в България, чийто празник е Гергьовден. В случая на Мездра това е възстановен от преди времето на социализма събор (св. Георги е патрон на местната църква), титулуван в днешно време като Празник на града.

Както и в редица други селища, Гергьовден в Мездра се вписва във формата на майските културни дни – „Мездра май“. На подобни примери съм се натъквала неведнъж в изследванията ми на 11/24 май като празник на града – въпрос, на който съм посветила студия. „Мездра май“ от тази година е обогатена със събитие, което подчертава съборно-панаирджийския характер на дните около Гергьовден – „Табиет Мездра“, включващо няколко поредни дни и вечери с концерти и кулинарни изкушения.

На самия Гергьовден честванията протекоха по следния сценарий: празнична литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, тържествено издигане на знамената на ЕС, България и Мездра пред сградата на Общината; тържествено слово на кмета на града, следвано от обявяването и връчването на грамотите на избраните за почетни граждани на Мездра по случай празника на града; рецитал на ученици от местното училище „Христо Ботев“; кратък концерт, включващ Химна на Мездра; тържествено шествие и поднасяне на венци на паметника на загиналите във войните (изобразяващ св. Георги на кон, убиващ змея); откриване на представителна изложба на „пловдивския художник от Мездра“ Николай Кучков (удостоен с почетно гражданство тази година по случай неговата 70-годишнина).

Следващата програма беше част от общинския фистивал „Магията на Мездра 2018“ и съдържаше концерт на читалищни състави от Горна и Долна Кремена и Злидол, турнири по табла и шах, по надяждане и надпиване с бира, концерт на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.

Празничното пространство беше очертано от изложба на детски рисунки, експонирана на сградата на Общината; съоръжения за забавление като въртележки, пързалки и пр.; няколко места за продаване на различна храна; сцена за концерти. Всичко това беше разположено в пространството между няколко от символите на Мездра – гарата, Дома на железничаря, паметника на загиналите.

6 май в Мездра е празник, съчетаващ различни нива от локалната и националната култура и наследство, религиозни, традиционни и модерни (национални) елементи. Може да се заключи, че е събитие, събиращо хора с местен произход, които се завръщат по родните си места, за да се видят и забавляват с роднините си, без да има осезаем туристически поток. Организаторите не представляват голяма мрежа – това са Община Мездра и частните организатори на пътуващия кулинарен фестивал „Табиет Фест“.

Галерия

Предвидени са теренни проучвания в Петрич и Тервел за подсигуряване на сравнителната перспектива на изследването на Гергьовден като празник на града.

DSC_0268
Поздрав от Калето!

Вашият коментар