Румънският калуш между традицията, наследството и националния календар

на

На 30-31 октомври 2017 г. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН мои колеги от Секция „Балканска етнология“ организираха международна конференция на тема „Between the Worlds: People, Spaces and Rituals“. Отзовах се на поканата и се включих с презентация на тема „Căluș in Romania between Tradition, Heritage and National Calendar“. Водих и много интересен панел под заглавието „Re-imaging „Self“ and „Others“, попадащ в центъра на моите традиционни интереси към стереотипното въобразяване на нас и другите.

Тук публикувам презентацията ми, а пълният текст на доклада може да бъде прочетен в Academia.edu.

Презентация: pdf.

Резюме на български език:

Румънският калуш е традиционен ритаулен мъжки танц, изпълняван предимно в деня на Петдесетница в множество селища в регионите на Олтения, Молдова и Трансилвания. Днес е много популярен като сценичен танц не само за мъже, но и за момчета и момичета. От 2008 г. лечителският ритуал калуш е вписан в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Същата година първият и вторият ден на Русалии (Петдесетница и Св. Дух) биват обявени за официални празници и неработни дни в Румъния и, по този начин, влизат в националния календар.

Румънският национален календар е смесица от международни (1 май, 1 юни и др.), светски (Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Unirii Transilvaniei cu România и др.) и религиозни (Великден и Коледа, Петдесетница, Андреевден и др.) празници. Изработвайки този календар, националните елити се опитват да включат в образа на Румъния исторически, православни и европейски перспективи. В доклада си се опитвам да докажа, че традициите, и особено такава уникална традиция като калуша, са необходимият древен фон за изграждането на солиден и единен национален образ. С цел да илюстрирам тази идея, ще проследя развитието на ритуала калуш и най-вече едноименният танц от традиционните пространства до употребите му като национален символ не само в представянето на Румъния в чужбина, но и като важен елемент в процеса на изграждане на националната идентичност чрез календара, личностите и образите.

 Фотографии: Йелис Еролова (Благодаря, Йелис!)

Един коментар Добавяне

Вашият коментар